У Норвегії компанія, що опікується орендою цвинтарних ділянок, розпочала вкривати чорними пакетами надгробні камені на могилах, орендна плата за які була прострочена. Крім пакета до меморіального каменя прикріплюють також і нагадування про необхідність платежу. Про це повідомляє NRK.

Така практика почалася ще на початку 2013-го року, але широкого розголосу вона набула лише після того, як викладач політології в університеті Бергена, Тор Ойвен Йенсен, опублікував фотографію з кладовища, де надгробки були замотані чорними пакетами, у своєму фейсбуці. Він назвав подібні дії зі сторони компанії «несмаком» і негідними.

Представник компанії розповів, що перші півроку після закінчення безоплатного договору оренди вони позначають надгробки невеликою червоною наліпкою, даючи, таким чином, близьким покійного зрозуміти, що хотіли б зв'язатися з ними. Після цього, якщо родичі так і не з'явилися, вони накривають камені чорними мішками і закріплюють так, щоб їх було досить складно зняти самостійно. Через деякий час, якщо й тоді близькі покійного не захвилювалися, стає можливим повторне використання цвинтарного місця.

На критику професора представник орендної компанії Ов-Крістіан Фредріксен відповів, що політика стосовно неплатників залишиться незмінною. За його словами, такий метод виявився більш ефективним і менш травмуючим, аніж той, що застосовувався раніше. Тобто, якщо через півроку після закінчення терміну безкоштовної оренди близькі не з'являлися, надгробний пам'ятник знімався, а могила зникала з реєстру.

Впродовж перших 25-ти років місце поховання в Норвегії надається безкоштовно. Після закінчення цього стерміну родичам покійного доведеться сплатити оренду за користування могилою - обійдеться це в 518 норвезьких крон (близько 84 доларів) на рік. У разі кремації місце для поховання оплачується державою тільки перші 20 років - після цього оренда коштуватиме 363 норвезькі крони - 59 доларів - на рік.