Якого президента США було перепоховано 17 разів?

Президента Сполучених Штатів Америки Авраама Лінкольна після смерті було перепоховано 17 разів або внаслідок реконструкції гробниці, або з причин безпеки. При цьому шість разів його труну довелося відкривати. І лише в 1901-му році, через 36 років після смерті, тіло Лінкольна знайшло остаточний спокій.

Де і коли тіла загиблих піддавали ексгумації і відправляли до музею мумій, якщо родичі не могли заплатити податок?

У мексиканському місті Гуанахуато є музей мумій, експозиція якого складається з тіл людей, муміфікованих природним чином. З 1865-го по 1958-й рік тут діяв закон, згідно з яким родичі загиблих повинні були платити податок за зберігання тіла на кладовищі. Якщо податок не виплачувався кілька років поспіль, тіло піддавалося ексгумації, і в разі виявлення муміфікації, до чого призводили місцеві особливості клімату й ґрунту, відправлялося до колекції. На сьогодні в музеї представлені 111 таких «вимушених» мумій.

В якому сучасному місті протікає річка Стікс?

Згідно давньогрецької міфології, у підземному царстві Аїда тече річка Стікс. На честь неї була названа й цілком реальна річка Стікс у Пермі, яка у 18 столітті почала відокремлювати місто від заснованого Єгошихинського кладовища. Зараз її старе русло майже не видно, так як річку загнали до труби, як у столиці України славну Либідь.

Хто похований у могилі, яка сьогодні стала найбільш відвідуваною на території Ізраїлю?

На одному з кладовищ в Ізраїлі є могила Гаррі Поттера. Це був 17-літній рядовий солдат армії Великобританії, котрий загинув у 1939 році у сутичці з повстанцями. З недавніх пір ця могила стала найвідвідуванішою в Ізраїлі і була внесена до списку місцевих визначних пам'яток.

Як не варто дякувати данців?

Датською мовою висловлювання «Спасибі за все» (‘Tak for alt’) аналогічне за змістом виразу «Спочивай з миром» і пишеться на могильних каменях, тому в листах подяки використовувати його, м’яко кажучи, не варто.

Якому письменнику дістався камінь, що стояв на першій могилі Гоголя?

Спочатку на могилі Гоголя на монастирському кладовищі стояв камінь, прозваний Голгофою через схожість з Єрусалимської горою. Коли кладовище було вирішено ліквідувати, під час перепоховання в іншому місці вирішили встановити на могилі бюст Гоголя. А згадуваний уже камінь згодом був поставлений на могилу Булгакова його дружиною. У зв'язку з цим примітна фраза Булгакова, яку він за життя неодноразово адресував Гоголю: «Вкрий мене, учителю, своєю шинеллю».

Який напис прикрашає надмогильну плиту одеського актора, котрий не втратив почуття гумору до самої смерті?

На одному з одеських кладовищ є могила актора М. Н. Митрофанова з написом на плиті: «Багато разів мені доводилося грати небіжчиків, але я ніколи не грав їх настільки майстерно».

Де розташовані храми, «оздоблені» багатьма тисячами людських кісток і черепів?

У чеському містечку Седлеці є Цвинтарний костел Усіх Святих, побудований на місці досить популярного в середньовіччі кладовища. Каплиця оброблена людськими черепами і кістками з того ж таки кладовища. На «прикрашання» пішло близько 40 000 людських скелетів. Трохи менша за масштабом каплиця Capela dos Ossos у португальському місті Евора декорована скелетами 5 000 францисканських ченців.

Де знаходиться кладовищі морозива?

У штаті Вермонт є кладовище морозива. Його компанія побудувала Ben & Jerry's, один із найбільш знаменитих брендів морозива в США. Там встановлено справжні надгробки, на яких розміщені назви продукції, що втратили популярність, або просто невдалі смаки даного виду продукту. Серед них, наприклад, смак «White Russian», що нагадує однойменний коктейль з горілки та кавового лікеру. Спеціально для фанатів похованих смаків Ben & Jerry's на своєму офіційному сайті зробила можливість голосувати за їхнє «воскресіння», пообіцявши після певної кількості голосів повернути їх у продаж.

За матеріалами "Музей фактов"