Якщо терміново не змінити правила гри на ринку ритуальних послуг, у великих містах ніде буде ховати людей, а ціни злетять до небес, - лякають представники ринку ритуальних послуг. Головні причини, на їхню думку, - мало землі і багато конкуренції.

Вони пропонують збільшити бар'єри для входу в ринок, а також дозволити створення родинних могил і приватних кладовищ, і, крім того, поширити повторні поховання.

Скасування в 2002-му році ліцензування у галузі заполонила ринок новими гравцями, - скаржаться представники ритуального бізнесу. У столиці РФ замість 20 компаній тепер функціонує 550, а число похоронних агентів становить 8 осіб на одного небіжчика, повідомив віце-президент Союзу похоронних організацій і крематоріїв (СПОК) Олексій Сулоєв. Таке «розростання», за його словами, всупереч очікуванням чиновників не призводить до зростання якості послуг та зменшення їхньої вартості. За словами Сулоєва, хабар тих, хто виїжджають на виклик про смерть лікарям і дільничним поліцаям за інформацію про смерть людини зросла до 20 тисяч рублів з 2-3 тисяч на початку 2000-х! Відповідно зростають і розцінки на послуги. В результаті тіньовий сегмент ринку у великих містах, за оцінками СПОК, становить 60 відсотків.

Ще одне хворе місце галузі - брак землі. Ситуацію можна врятувати, змінивши санітарні норми поховання, впевнені бізнесмени. Вони пропонують ховати людей у занедбані могили, що залишилися без нагляду. Підтримується ідея і приватних кладовищ.

У Федеральній антимонопольній службі погоджуються: криза в галузі насправді є. Але її причини не в тому, що на ринку з'явилася конкуренція. Через відсутність контролю та регулювання ринку тут домінують непрофесіоналізм, корисливість і відвертий кримінал. На думку антимонопольників, ліцензування галузі себе не виправдало. Це сприяє процвітанню корупції і душить конкуренцію. ФАС пропонує регулювати ринок за допомогою саморегулівних організацій (СРО). У федеральному законі повинні бути визначені види діяльності на ринку і прописані чіткі вимоги до кожного виду. У законопроекті, розробленому ФАС, ці вимоги є. Зокрема, за освітою учасників ринку, наявності майна, спеціалізованого транспорту тощо.

«У кожному суб'єкті можливі свої стандарти надання послуг з урахуванням культурних, релігійних традицій та інших особливостей. Сформулювати ці стандарти - завдання саморегулівної організації», - пише «РГ» заступник керівника управління контролю соціальної сфери і торгівлі ФАС Росії Юлія Єрмакова.

Але, мабуть, найгостріша полеміка сьогодні точиться про те, як вирішувати проблему нестачі земель для поховань. Приватні кладовища - один із варіантів. Антимонопольники «за», але наполягають: по-перше, у людей має бути вибір, по-друге, продаж місць для поховання на державних і муніципальних кладовищах неприпустима.

Вирішувати проблему нестачі земель за допомогою повторних поховань і крематоріїв сьогодні складно з морально-етичних міркувань. Кремація відверто не підходить для мусульманських регіонів. І Православна церква її також не дуже схвалює. Але десь, можливо, це буде сприйнято нормально. А ось щодо повторного використання могил суспільство явно не готове. Тим більше коли пропонуються, наприклад, такі варіанти, як багатоярусні могили, або три роки не доглядають за могилою - пускати її в новий «господарський» оборот. Де критерій доглянутості?

Та чи мало в людей причин рідко відвідувати рідні могили! «Ми поки що не знаємо, як бути з запущеними могилами, це дуже чутлива тема, - зізналася Юлія Єрмакова. - І, поки не придумаємо, не можна приймати рішення про повторні поховання».

Зараз законопроект ФАС пройшов всі необхідні експертизи. До кінця першого кварталу 2014-го року буде внесений на розгляд уряду.

За даними експертів, середня вартість похорону за мінімальними розцінками в Росії становить нині близько 800 доларів. В Європі аналогічна церемонія обійдеться в 3-5 тисячі євро. А в США - близько 10-14 тисяч доларів.