Місце для меморіалу було вибрано в Лісопарку.  Комплекс був створений з такою метою, щоб увічнити безсмертний подвиг і героїзм радянських людей у боротьбі з нацистським фашизмом.

У північній частині міста, в Лісопарку, гітлерівці стратили більше десятка тисяч радянських партизан, військовополонених, підпільників і патріотів, котрі не захотіли підкоритися ворогові.

Меморіал утворюють три пам'ятними стели із спущеними литими прапорами, які розповідають про героїв міста Харкова. Вони разом з радянським народом стійко і мужньо билися з ворогом.

Одна із стел покликана нагадати молодим харків'янам і гостям міста про тих, кому вони зобов'язані життям. Тут можна побачити імена 186306 радянських воїнів, які у боях за Харків пали смертю хоробрих.

Найбільша і найвеличніша стела - є центром меморіального комплексу. Вона розповідає про страждання усіх радянських людей, боротьбу  і відчуття радості Великої Перемоги, яке неможливо передати словами. Поруч в скорботному мовчанні застигла Мати – Батьківщина, а біля підніжжя скульптури знаходиться Вічний вогонь, як символ Перемоги. На сірому граніті вибиті золоті букви, які  говорять про те, що «Герої не помирають».  Вони набувають безсмертя, і залишаються вічно в пам'яті нашій, в звершеннях наших, у великих справах прийдешніх поколінь. Життям своїм нащадки зобов'язані їм».

Меморіальний комплекс в Харкові був створений цілим авторським колективом, до складу якого увійшли такі скульптори, як М. Ф. Овсянкіна, В. И. Агібалова, Я. І Рику, а також художниця С. Г.  Свєтлорусова і архітектори І. А.  Алферов, Е. Ю. Черкасова і
А. А. Максименко.

Тут же можна побачити імена харків'ян, які проявили хоробрість і героїзм у боях з фашистським режимом. Серед них імена 230 Героїв Радянського Союзу, які були родом з Харкова.