Священнослужителі Римо-католицької церкви в Білорусі (РКЦ) закликають населення використовувати традиційну форму поховання померлих, а не спалювати їхні тіла.

"Кремація не суперечить християнській вірі, але, шануючи давню традицію, Костел рекомендує практикувати традиційну форму поховання", - повідомляє сайт Ватиканського радіо.

"У нас останнім часом все більшого поширення набуває практика кремації як альтернатива похованню в землю. Наприклад, в Мінську кількість кремацій становить третю частину від усіх поховань", - зазначили священнослужителі.

"Кількість кремацій в білоруській столиці зростає з кожним роком, що не в останню чергу пов'язано з переповненістю традиційних кладовищ. У зв'язку з цим виникають запитання - як Костел ставиться до спалення тіл померлих, збереженню його праху в поховальній урні", - сказали вони.

Вето на кремацію

Традиція спалення тіл померлих існувала з найдавніших часів, але приблизно з V ст. в Європі почала широко замінюватися інгумацією (від латинського humus - земля) - захороненням в землю. У першу чергу це було пов'язано з поширенням християнської віри. Поховання в землю практикувалося з посиланням на поховання Христа, тіло якого не було віддано вогню.

Рішучий осуд кремації зі сторони Церкви відбувся в 1886 році, вето, накладене на кремацію, зберігалося майже протягом наступних 90 років. Після глибокої і тривалої полеміки, у зв'язку зі зміною соціального контексту, його було знято. Це сталося під час II Ватиканського Собору - в 1963 році.

Однак, вони продовжили, "до сьогоднішнього дня при похованні померлих перевага віддається інгумації". Сучасний Кодекс канонічного права говорить про це таким чином: "Церква настійно рекомендує зберігати благочестивий звичай поховання тіл померлих. Тим не менш, сьогодні не забороняється й кремація.

"New age" - ритуали

Закликаючи віддавати перевагу традиційному християнському методу поховання, священнослужителі звертають увагу на те, що "практика кремації іноді перетворюється на якийсь псевдорелігійний ритуал".

"Важливо відзначити, що практика кремації не позбавлена двозначності, як і будь-який інший спосіб поховання, в якому є вплив "світської релігії". Ми не можемо замовчувати те, що присутність урни з прахом померлого родича в приватному будинку може з часом створювати певні незручності для нащадків", - зазначили священнослужителі.

Що ж до розвіювання праху, РКЦ в Білорусі сказали, що саме по собі воно не є антихристиянським, але сьогодні, в нашому особливому культурному контексті, виникає підозра, що подібна практика - це прояв впливу псевдорелігійній і пантеїстичній духовності "new age", уявленням про космічність і безособовість Бога. З цієї причини розвіювання праху церквою не рекомендується.

Комерція і кремація

Крім того, за їхніми словами, Костел проти того, щоб практикувати такі нехристиянські методи поклоніння померлим, як носіння кулонів та амулетів із прахом.

Існують інші, що не зовсім відповідають здоровому глузду практики, пов'язані зі зберіганням праху померлого. Наприклад, деякі комерційні структури пропонують виготовляти кільця, браслети, амулети та інші ювелірні прикраси, в які можна помістити частину праху померлого близького і завжди носити з собою на шиї або на руці.

Церква закликає уникати подібної практики, наголошують священнослужителі.

При цьому вони зазначили, що "сьогодні в багатьох країнах світу до обрядів поховання включені спеціальні молитви перед кремацією і похоронне богослужіння біля кремаційної урни". "Похоронна літургія може проходити не перед спаленням тіла, але вже біля праху, наприклад, якщо людина померла за кордоном і на місце поховання було привезено тільки її прах. Але в звичайній практиці прощання з померлим відбувається перед його спалюванням у крематорній печі", - сказали священнослужителі.