Причиною призначення позачергового засідання Правління Асоціації стало небажання таких відомств, як МВС України та МОЗ України виконувати свої прямі обов’язки, делеговані державою. Про це свідчать останні події, пов’язанні з неналежним виконанням цими відомствами ряду доручень перших осіб Уряду щодо вдосконалення нормативних актів, що покликані регламентувати похоронну сферу, зокрема – поданий на погодження проект наказу Мінрегіону України «Про внесення Змін до Необхідного мінімального переліку вимог щодо порядку організації поховання і ритуального обслуговування населення, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 №193, – основною метою якого є врегулювання ряду важливих та невирішених на сьогодні доволі гострих проблемних питань щодо порядку організації поховання померлих.

Однією з основних проблем, що постає сьогодні і породжує всі подальші протиправні та незаконні дії в даній сфері, є неможливість припинити незаконні зловживання посадовими особами служб швидкого реагування «102» та «103» службовим становищем, пов’язані з протизаконним поширенням інформації про померлих осіб, конфіденційність якої гарантується державою. Маємо повну відсутність контролю за використанням даної інформації та повної бездіяльності правоохоронних органів.

За результатами проведеного засідання Правління Асоціації за участі її членів – підприємців з регіонів України, за ініціативи яких було розглянуто ряд актуальних проблемних питань похоронної галузі і сформовано перелік першочергових питань до вирішення, було затверджено Резолюцію до Рішення № 01/2012 Засідання Правління міжнародної громадської організації «Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи», ініційоване її Президентом з приводу нагальної необхідності терміново скликати представників з регіонів, викликане гострою необхідністю у врегулюванні низки проблемних питань, що постають у формі протизаконних дій посадових і службових осіб органів місцевого самоврядування, МВС, МОЗ, у тому числі підпорядкованих їм служб «102» і «103» (що додаються).

Отже, Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи звертається до Вас з проханням розглянути матеріали Засідання Правління Асоціації, що додаються, а також невідкладно та термінового провести галузеву нараду за головування Прем’єр-міністра України та за участі Асоціації, представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Антимонопольного комітету України, керівників органів місцевого самоврядування та їхніх виконавчих комітетів міст Кривого Рогу, Дніпропетровська і Дніпропетровської області, Одеси, Миколаєва, та громадських організацій з метою припинення протиправних дій зі сторони певних відомств та органів місцевого самоврядування, які незаконно перешкоджають господарській діяльності приватних суб’єктів та розробці і прийняттю проекту Змін до Необхідного мінімального переліку вимог щодо порядку організації поховання і ритуального обслуговування населення, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 №193, – основною метою якого є врегулювати ряд важливих та не вирішених на сьогодні питань щодо порядку організації поховання померлих.

Додатки:

1. Резолюція до Рішення №01/2012 Засідання Правління міжнародної громадської організації «Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи», ініційоване її Президентом з приводу нагальної необхідності в терміновому скликанні представників з регіонів, викликане гострою необхідністю у врегулюванні ряду проблемних питань, що постають у формі протизаконних дій посадових і службових осіб органів місцевого самоврядування, МВС, МОЗ, в тому числі підпорядкованих їм служб «102» і «103» – на
  2. Копія Рішення Правління Асоціації від 09.10.2012 №01/2012 – на
  3. Довідка про проблемні питання похоронної галузі – на .

З повагою

Президент                                                                                      А. П. Ландар