Найдавніший цвинтар Москви

Кунцевське кладовище, розташоване на заході столиці РФ, - один із найстаріших цвинтарів. Найстародавніша частина утворилася ще в кінці XVII століття на річці Сетуні, і саме тому довгий час цвинтар називали Сетуньским. Тоді ж, у 1673-1676 роках, на території кладовища збудували церкву Спаса Нерукотворного Образу на Сетуні.

На початку 1920-х років Сетуньский цвинтар віднесли до підмосковного міста Кунцево і дали сучасну назва. Через 40 років столиця поглинула Кунцево, і кладовище почало вважатися міським.

Цвинтар, як не дивно, має зовсім звичайну історію - тут ховали мешканців найближчих поселень (наприклад, села Спаського). Але з часом біля кладовища з'явилося народна назва - його почали поіменовувати «Творчим». За роки свого існування кладовищі надало останній притулок багатьом діячам культури і мистецтва: художникам і скульпторам, акторам і письменникам, поетам і співакам. А ще на території розташовується братська могила воїнів війни і ділянка навколо неї з похованнями видатних полководців і Героїв Радянського Союзу.

Зараз Кунцевське кладовище поділено на дві частини: Старе, що дійшло до нас від часів села Спассого, де знайшли спокій діячі російської культури XIX і XX століть, і Нове, що є філією Новодівичого кладовища і на якому ховають заслужених москвичів. Загальна площа цвинтаря становить приблизно 16 гектарів.

Найдавніше поховання відомого діяча сталося в 1895 році: тут знайшов свій останній притулок Дмитро Олександрович Ровинський - історик мистецтва, колекціонер, котрий заповів свої зібрання художніх творів Ермітажу і Румянцовському музею.

Історії Нового кладовища

Кунцевське кладовище вражає спокоєм і, як би двозначно це не звучало, умиротворенням. Тишу порушує лише життєрадісний, незважаючи на місце, спів птахів, шум повітряної дуйки, за допомогою якого робітник позбавляється від листя біля входу до цегляної будівлі адміністрації, і відлуння машин, що проїжджають по вулиці Рябіновій. Головна асфальтова алея залита сонцем і пробивається крізь листя і хвою вікових дерев.

З першого погляду стає зрозуміло: тут поховані відомі люди - масивні гранітні пам'ятники обрамлюють дорогу, що розділяє всю територію на Старе й Нове кладовища. Рідкісні відвідувачі неспішно прогулюються по ній, зупиняючись біля майстерно виконаних надгробків.

Особливе місце на Новому цвинтарі займає братське поховання солдатів, загиблих у 1941-1945 роках. Навколо нього в тіні сосен і лип могили полководців і героїв Радянського Союзу: з надгробків на нас дивляться видні чоловіки і жінки, форма яких обвішана орденами і медалями. Пам'ятники не відрізняються високохудожнім виконанням, однак вражають своєю міццю - здебільшого це прямокутні гранітні камені, що міцно стоять на землі, на яких зображені бюсти героїв.

Привертають увагу колумбарії - як відкриті, так і закриті. Цегляні стіни з нішами для зберігання урн із прахом померлих рясніють штучними і живими квітами і численними фотографіями з іменами і датами. Невідповідність яскравих фарб і безмежна кількість цих фотографій дають привід замислитися про вічне.

Могили покійних потопають у соковитій літній зелені. Оградок на Новому кладовищі здебільшого немає. Серед надгробків зустрічаються справжні витвори мистецтва, наприклад, пам'ятник на могилі Бориса Хмельницького - композитора і народного артиста Росії, який немов зникає на наших очах. Зовсім поруч, праворуч, знаходиться могила відомого клоуна Карандаша - Михайла Румянцева, де він зображений у своєму пізнаваному образі - в широких штанях, розстібнутому піджаку і високому капелюсі. Спершись на лікоть, він ніби спостерігає за всім, що відбувається на дорозі, за людьми і чекає на своїх шанувальників із квітами. За словами адміністрації Кунцевського кладовища, відвідувачі тут бувають, але не так часто, як хотілося б. Однак могила досить доглянута, поряд стоїть ще не дуже старий букет штучних квітів.

На загальному тлі темного граніту виділяються пам'ятники композитору Євгену Птічкіну і режисеру Едмонду Кеосаяну. У першого це світло-сіра мармурова колона з арфою нагорі, а у другого - такий же світлий хрест з химерними візерунками. Пам'ятники здаються урочистими і не навівають смуток, вони змушують звернутися до теплих спогадів про цих людей і все те, що вони зробили задля країни.

Чи ніщо не забуте, й ніхто не забутий?..

А от Старе кладовище не відрізняється такою урочистістю, як Нове. Могили тут розташовуються тісніше, їх відокремлюють одна від одної огорожі. Ця частина Кунцевського цвинтаря темніша, сонячне світло гірше досягає землі крізь щільне листя старих дерев. Красиві пам'ятники зустрічаються все рідше, хоча в глибині кладовища все ще можна зустріти незвичайні надгробки. Наприклад, на могилі Варлама Шаламова, до якої потрібно пробиратися по вузькій зарослій травою і чагарником стежці. Можна таки побачити обличчя видатного літописця Колимських таборів, виконане з міді. А пройшовши трохи глибше, ви доберетеся до могили народної артистки СРСР Нонни Мордюкової.

Прихильниця Мордюкової з Мінська, Валентина Павлівна Богачова, поділилася враженням від відвідування останнього пристановища артистки:

- Ну невже люди такі черстві стали - кругом бруд, трава... За такими людьми треба стежити.

Валентина розповіла, що на могилу вона приїхала вдруге. Вперше була тут у 2008-му - на 40 днів поховання Мордюкової. Після п'яти років відсутності жінка застала могилу у жалюгідному стані - всю зарослу бур'янистою травою, гілками і засипану листям, з найдешевшими, потемнілими від часу штучними квітами. Валентина припустила, що могилу зрідка відвідують такі ж шанувальники, як і вона сама, і по мірі можливостей приводять її в порядок.

Жінка дуже емоційно переживає таке ставлення до поховання і пам'яті про Нонну Мордюкову і не може повірити, що все хороше має властивість забуватися.

Однак подібні проблеми стосуються могил не тільки діячів культури, але й військових. Як розповів представник прес-служби ГУП «Ритуал», держава виділяє гроші на прибирання поховань Героїв Радянського Союзу кілька разів на рік, але, незважаючи на це, у співробітників кладовищ існує негласне зобов'язання - стежити за ними самостійно. А от інші могили - це приватна власність родичів, і тільки на них покладається доглядати притулок покійних.

Виходить, що безтурботність і спокій кладовища таять у собі і забуття видатних як людей, так і їхніх досягнень. Напевно, нарікати на державу немає сенсу, тому що все йде від пересічних громадян. І тільки ці громадяни можуть за бажання змінити сформовану ситуацію на краще.