Встановлено, що знайдені скелети були жертвами небезпечного захворювання, що лютувало в Європі в минулих століттях - бубонної чуми.

Як повідомляє канал інформновин ВВС, одна з найбільш масових епідемій чорної смерті пройшлася британською столицею в XIV столітті. За існуючими даними, могильник із жертвами хвороби перебував десь за межами середньовічного Лондона, але його точне місце розташування історикам довго не вдавалося встановити. До цього найбільш велике поховання із постраждалими від чуми на території Великобританії було виявлено у 80-х роках минулого століття в Смітфілді, що неподалік від Лондона.

Лякаюча знахідка розташовується в районі Чартерхаус-сквер на глибині майже 6-ти метрів. У XIV столітті ця місцевість знаходилася за межами міської риси. Археологи витягли з будівельної шахти вже більше десяти скелетів, а також фрагменти глиняного посуду, за яким і вдалося визначення останків  до певної історичної епохи. Тіла покладені на місці поховання рівними рядами. Це свідчить про те, що на ту мить захворювання ще не набуло масового характеру. На стадії пандемії загиблі зазвичай хаотично скидалися до братських могил. На даний час розкопки тривають: вчені мають намір ретельно досліджувати сам могильник, а також прилеглі до нього шари породи.

Історики мають намір узятися за вивчення ДНК виявлених скелетів, що допоможе виявити особливості поширення та мутацій штампів небезпечної чумної палички від середньовіччя до наших днів. Вона стала причиною смерті третини всього населення Європи і п'ятої частини лондонців зокрема.

Будівництво залізниці Crossrail оцінюється в 15 мільярдів фунтів стерлінгів і оплачується виключно державою. Залізничні колії, які планується закінчити до 2018-го року, розраховані на рух поїздів зі швидкістю 120 км/год і проходять через все місто. Саме завдяки своїм масштабам нове будівництво вже не раз ставало причиною початку археологічних розкопок. На даний час історичні дослідження ведуться вже на сорока дільницях на ділянці всього маршруту. Близько двох років тому ще одне масове поховання було виявлено в районі Ліверпуль-стріт. Крім того, робітники натрапили на дороги бронзового століття і віднайшли найбільше на Туманному Альбіоні сховище бурштину.

Нещодавня знахідка стала особливо цікавою історикам. Справа в тому, що в цьому місці виявлені земляні пласти багатьох епох - від доісторичних часів до наших днів. Але саме чумне поховання видається найважливішим із них, вважає штатний археолог залізниці Джей Карвер.

На думку співробітника британського Музею археології Ніка Елсдена, отримані дані допоможуть скласти портрет простого трударя XIV століття. Вивчаючи скелети жертв чуми, можна відновити їхню статуру, стан здоров'я, типові риси людини того часу.

Безпеці сучасних лондонців історична знахідка не загрожує, запевняє містер Елсден. «Тільки носій інфекції може бути небезпечним під час контакту», - цитує його слова газета London Evening Standart.