При цьому, в Болоньї навчаються приблизно сто тисяч студентів, які збагачують суспільне і культурне життя міста. До речі, у Болоньї знаходиться найстаріший університет у світі, заснований 1088-го року.

Болонья також відома своїми вежами та довгими галереями і має напрочуд добре збережений історичний центр — один із найбільших в Італії завдяки ретельній реставрації та політиці збереження культурних та історичних пам'яток, яка провадилася місцевою владою в кінці 60-х минулого століття.

Місцем зустрічі став розкішний п’ятизірковий готель Royal Carlton. Поряд з конференц залою компактно розмістилася виставка похоронної атрибутики італійських виробників.

Розпочалася традиційна щорічна Зустріч з доповіді Марка Пуар’є – президента, обраного минулого року таємним голосуванням у Дюссельдорфі. У своїй доповіді  Марк Пуар’є проаналізував в першу чергу свою роботу за звітний період (коротко):

«У моєму першому зверненні до Вас як Міжнародного Президента FIAT-IFTA я хотів би нагадати вам, що наш Федерація була заснована майже 50 років тому. З тих пір багато чого змінилося, і нові події мали досить великий вплив на нашу організацію. Впродовж останніх 10 років, зокрема, кількість Національних учасників збільшилася майже вдвічі. Крім того, FIAT-IFTA залучилася до нових відносин з міжнародними організаціями. Особисто я заохочую наші переговори з IATA щодо правил репатріації останків».

FIAT-IFTA остаточно набула статусу Консультативної неурядової організації по Конвенції ЮНЕСКО щодо нематеріальної спадщини. Отримано всі документи саме перед початком з’їзду.

Секретаріат представив всі необхідні документи Організації Об'єднаних Націй з метою підвищення позиції FIAT-IFTA як неурядової організації при ЕКОСОР ООН. Вирішення цього питання ввійшло до порядку денного.

FIAT-IFTA  провела успішний тур Азією з фіналом у Китаї, Монголії та Малайзії. Члени експедиції мали честь потрапити на прийом до міністра у цивільних справах КНР.

Потім була щорічну зустріч AFDA / FDANZ в Сіднеї, де був також теплий і схвальний прийом. Потім був візит керівництва до Великобританії.

Далі була серйозна дискусія щодо нової Конституції FIAT-IFTA. Цей обмін думками підбив підсумок кількох років обговорень і консультацій про те, як краще затвердити Конституцію та Статут Федерації.

У Дюссельдорфі Раді було запропоновано виступити робочою комісією для того, щоб внести проект майбутньої конституції і зібрати всі відповідні зауваження від національних учасників. А вже у  жовтні 2014-го було підбито підсумок висновків і сформульовано основні зміни, по яких національні члени дійшли згоди. За допомогою юридичних консультацій було опрацювано всю інформацію. Всі національні учасники протягом минулого року мали можливість вносити свої коментарі. Були розглянуті побажання від тих, хто справді захотів це зробити.

Керівництво FIAT-IFTA  було з візитом у Нідерландах, де відбулася плідна зустріч з членами BGNU (Асоціацією похоронних служб Нідерландів), з метою обговорити їхнє прохання стати національним учасником FIAT-IFTA. Це була відмінна конструктивна зустріч.

На з’їзді були представлені провідні похоронні асоціації в світі, і місією FIAT-IFTA є об’єднання похоронних бюро та глобальної похоронної галузі.

З африканськими партнерами було ініційовано нові напрямки на африканському континенті і проведено першу  установчі збори AFA: Африканської похоронної асоціації, що охоплює весь континент.

Була ухвалена нова Конституція. Принциповою відмінність її з попередньою – надання більших прав і можливостей простим членам та асоційованим. Якщо раніше всі вони могли радше споглядати за зустрічами, то тепер матимуть можливість брати безпосередню зустріч у засіданнях. А саме: голосувати, подавати пропозиції, брати участь у обговореннях тощо. Тобто FIAT-IFTA стала організацією більш відкритою та базуватися на принципах рівності і демократії.

Потім була процедура обговорення та прийняття нових членів. Були розглянуті Заявки на вступ в якості асоційованих учасників, активних учасників та національних членів. На сайті будь-хто може ознайомитися з новими членами.

Особлива увага в Болоньї була приділена проблемам Африки. І не лише тому, що було презентовано Африканську похоронну асоціацію, що об’єднала провідних похоронних виконавців чорного континенту.

Впродовж останнього десятиліття населення більшості країн африканського континенту буквально косить вірус Ебола. Вимирають цілі села, буквально зникають племена, спустошуються містечка і навіть великі міста.

Важко було слухати доповідь президента похоронної асоціації Африки, котра розповіла, як ця проблема зачепила її сім’ю: їй довелося поховати двох дітей і чоловіка. Сама ж вижила хіба що дивом.

Президент української асоціації Алла Ландар висловила найщиріші слова співчуття делегаціям Анголи, Нігерії  та Мозамбіку і персонально сім’ї президенти асоціації країн Африки, котра зазнала таких непоправних втрат.

Після перерви на розсуд зібрання було винесено подання заявки від FIAT-IFTA на отримання повного консультативного статусу неурядової організації при ООН-ЕКОСОР.

Надалі була Доповідь Керівного комітету похоронної спадщини FIAT-IFTA.З цього питання виступила перший віце-президент Тереза Сааведра.

Пройшла презентація та затвердження Програми FIAT-IFTA про обмін знаннями про похоронну справу.

Студентські програми похоронних шкіл і університетів були фінальною частиною Зустрічі в Болоньї. Учасники обмінялися досвідом з підготовки кадрів у своїх країнах.

Не забули організатори з’їзду в Болоньї і про виставку. Щоправда, це була радше рекламна компанія від італійських виробників. Попри вишуканість, багатство оздоблення, майстерне різьблення трун, товар – скажемо відверто – не для України з її війною і негараздами. Цінова політика товарів, з якими ми познайомилися, розрахована на європейський середній клас і навіть вище. До того ж середній таких країн як Італія, Німеччина, Франція, Швеція тощо. І аж ніяк не для України, та й усіх країн колишнього пострадянського простору загалом…