Тим самим можна допомогти собі і особливо близьким! - запевняють автори європейського проекту. За їхніми словами, тема смерті в суспільстві вважається табу. Адже люди ще за життя можуть вибрати останній гардероб, місце для поховання або кремації, залу для прощального party і навіть скласти для нього власний плейлист. Ну, й епітафію, зрозуміло.

А люди з важким захворюванням - написати, хотіли б вони провести останні дні в лікарні чи вдома.

У Чехії для цього достатньо заповнити «віш-лист» на сайті "Моя смерть" (аналоги: Сonversationproject, Аgingwithdignity).

За словами директора об'єднання хоспісів «Шлях додому» Марка Угліржа, "родичі покійного замість прощання носяться і вирішують справи, пов'язані з похоронами, і часом виходить зовсім не так, як, можливо, хотіла людина, але у неї не було можливості щось про це сказати."

Ідея розрахована насамперед на молодих, адже вони менше замислюються про смерть. І саме вони ж допоможуть бабусям та дідусям, котрі не дуже-то «товаришують» із комп'ютерами. Проект буде поширюватися через соцмережі і… в школах.