Меморіальний комплекс«Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років» відкрито 17 жовтня 1974 року на честь 30-річчя зайняття України радянськими військами, у колишньому Кловському палаці на Печерську. Невдовзі розпочалося будівництво Меморіального комплексу «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років» на вулиці Січневого повстання, 44, який відкрився 9 травня 1981 року. Основою для будівництва став творчий задум та ескізний проект відомого скульптора Є. Вучетича та архітектора Є. Стамо. Роботи виконав авторський колектив скульпторів і архітекторів міст Києва і Москви під керівництвом В. Єлізарова: В. Бородай, І. Іванов, Г. Кислий, І. Мезенцев, Ф. Согоян, М. Фещенко, В. Швецов. На стадії попередньої розробки проекту в ньому брала участь Галина Кальченко, яка була натурницею для монументу «Батьківщина-мати».

Меморіальний комплекс займає площу в понад 10 гектарів. До нього входять: музей з монументом «Батьківщина-мати», головна площа з Алеєю міст-героїв і скульптурними композиціями «Форсування Дніпра» й «Передача зброї», галерея героїв фронту і тилу з бронзовими горельєфними композиціями, чаша «Вогонь Слави», виставка бойової техніки та озброєння, окрема споруда, де розгорнуті постійно діючі реліквійні експозиції «Трагедія і доблесть Афгану», «На чужих війнах», відкриті для відвідування екскурсантів літак Лі-2 та сучасний військовий гелікоптер Мі-24В.

Головний експозиційний корпус музею — триповерхова споруда з площею перед нею, яка вміщує до 30 тисяч чоловік. Будівля музею є одночасно п'єдесталом для монумента «Батьківщина-мати», створеної з листової нержавіючої сталі, звернутого обличчям до Дніпра.

21 червня 1996 року музею надано статус національного. Відтоді він і має офіційну назву: Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років».