Археологи з Міського музею Оденсе розкрили саркофаг, який провів близько тисячі років у землі під містом, повідомляє датський телевізійний канал DR.

Поховання було виявлено під час проведення масштабних будівельних робіт, що ведуться зараз в третьому за величиною місті Данії. Оденсе, до того ж, одне з найстаріших міст королівства. У 1988-му році він відзначив своє тисячоліття. Могилу знайшли на місці, де, як припускають, була розташована дерев'яна церква бенедиктинського монастиря Святого Албана. У ній, в 1086-му році повсталі піддані вбили свого короля Кнуда IV, його брата Бенедикта і ще 17-х лицарів.

За легендою, розправа сталася, коли жертви молилися перед вівтарем. Після вбивства короля кілька років поспіль в Данії траплявся неврожай (що сприймалося, як Божа кара за насильство стосовно помазаника, та ще й у храмі).

Одночасно пішли розповіді про чудеса, що відбуваються на могилі убієнного монарха. Як наслідок, Кнуда IV канонізували в 1101-му році. На думку археологів, могила завдовжки два метри і шириною метр належала комусь із вищих верств суспільства. У ній знаходився вирізаний з вапняку саркофаг, що складався з чотирьох частин, в якому поміщалася прямокутна труна. Поховання, судячи з усього, розташовувалося в центрі легендарної дерев'яної церкви, під підлогою.

«Ми не можемо назвати ім'я людини, але ми можемо бути впевнені, що це хтось із верхівки суспільства XI століття. Може бути, єпископ або дворянин», - розповів журналістам Мікаель Бйеррегорд, археолог Міського музею Оденсе.

Схоже поховання вже знаходили на тому ж місці в 1917-му році. Минула знахідка збереглася гірше, але й тоді було очевидно, що могила належала якійсь важливій особі. Обидва поховання були розташовані поруч із вівтарною частиною - тобто тим самим місцем, де й був убитий Святий Кнуд.

Тепер ученим, що вивчають місце, де 1000 років тому стояла дерев'яна церква в рамках проекту Міського музею під назвою «Початок Оденсе», належить встановити хто саме був похований під підлогою легендарного храму.