Дванадцять каменів незвичайної форми більше чотирьох тисяч років тому були заховані місцевим шаманом.  Статтю з описом знахідки опублікував свіжий номер журналу Archaeological and Anthropological Sciences. Знахідка є найдавнішим свідченням існування шаманських культів на території Центральної Америки.

Камені були виявлені панамськими археологами зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень під час розкопок у скельному гроті Касита де П’єдра, що використовувався стародавніми людьми як притулок.

Радіовуглецевий аналіз пластів вугілля, що перекривають камені зверху і знизу, засвідчив, що вони були закопані 4800 - 4000 років тому. Так як верхні шари ґрунту загальною товщиною майже півметра пошкоджені не були, можливість того, що камені були заховані в більш пізній час, абсолютно відкидається.

Один із каменів є невеликим циліндром правильної форми діаметром 25 міліметрів, викарбуваний із мінералу за назвою дацит. Інші камені, один з яких нагадує квітку, а інший має впадину посередині, не мають слідів обробки і набули своєї незвичайної форми природним шляхом.

Судячи з того, що камені лежали на невеликій відстані один від одного, спочатку вони були поміщені в мішечок або кошик, які з часом перегнили.

Невеликий камінь продовгуватої форми, що є пиритовою галькою, міг слугувати макогоном для розтирання зілля, про що говорять його стесані кінці.

Усі камені мають різний мінеральний склад і були зібрані в декількох десятках кілометрів від скельного гроту або ж були отримані від сусідніх племен.

Сучасні індіанці, котрі населяють Центральну Америку, використовують схожі камені під час шаманських ритуалів, а також з метою лікування різних захворювань.

Відзначимо, що не так давно вчені з'ясували: амазонський напій, що його вживають шамани, перетворює галюцинації на реальність.