У 1622 році біля узбережжя Флориди затонув іспанський галеон «Нуестро сеньйора де Аточа», що перевозив 47 тонн срібла і 27 тонн золота. У загибелі судна спочатку запідозрили піратів, але пізніше ця думка була відкинута. Судно конвоювали 8 військових кораблів із солідною артилерією. Впоратися з такою грізною флотилією морським розбійникам було не під силу.

Тільки нещодавно стало відомо, що пірати все ж доклали зусиль до загибелі галеона. Вони десятиліттями топили дрібні торгові шхуни в цьому районі і таким чином вистроїли штучний риф. Жорстокий шторм викинув галеон на штучні камені і скарби іспанців опинилися на дні.

Сьогодні несправжні рифи стали звичайною практикою в усьому світі. У Мексиканській затоці регулярно топлять застарілу військову техніку, перетворюючи лом на штучні нерестилища  для риб. Такі утворення забезпечують морським мешканцям сприятливі умови для життя: дають захист, їжу і місце для нересту.

Подібні хитрощі дозволили відновити промисел у районах, де він був недоцільний через відсутність морської фауни. Риба поверталася буквально через рік після спорудження помилкового рифу.

Іншою перевагою техногенних споруд є екологічний ефект. Помилкові рифи виконують функцію штучних нирок моря - вони беруть на себе весь бруд і відновлюють здатність навколишнього екосистеми до самоочищення. Колонії мідій та інших молюсків на рифі пропускають через себе морську воду і очищують її.

В останні роки техногенні рифи почали використовувати як підводні кладовища. Біля узбережжя Південної Кароліни вже кілька років триває будівництво штучної скелі, що використовується як місце для поховання. Прах померлих додають у бетон, з якого відливають спеціальні плити з табличками покійних. Вартість поховання складає всього $850.

Інший відомий похоронний техногенний риф називається Neptune Memorial Reef –тобто Меморіал Нептуна. Він знаходиться біля узбережжя Флориди в околицях міста Кі-Біскейн. Це підводне кладовище було відкрите ще 5 років тому за ініціативи групи дайверів, котрі запропонували створити на глибині 14 м абсолютно нешкідливий для навколишнього середовища поховальний комплекс.

Проект активно підтримується штатом Флорида, будучи частиною програми захисту узбережжя півострова. Вартість поховання в меморіалі становить майже 1 тисячу доларів.