Вчені з Університету штату Мічиган виявили: глутамат, що міститься в головному мозку, пов'язаний із суїцидальною поведінкою. Команда фахівців під керівництвом доктора Ліни Брандіні з'ясувала, що ця хімічна речовина більш активна у людей, котрі намагалися покінчити з собою, пише видання Science Daily.

Глутамат - амінокислота, що передає сигнали між нервовими клітинами. Її давно пов'язують із виникненням депресії. «Отримані результати важливі, оскільки показують механізм захворювання у пацієнтів. Протягом 40 років ми ретельно вивчали інший нейромедіатор - серотонін. Дослідження показало, що нам слід переключити увагу і сфокусувати її на глутаматі», - коментує Ліна Брандіні.

Спільно зі своїми колегами вона вивчила активність глутамату шляхом вимірювання хінолінової кислоти – «перевертає» хімічний перемикач, що змушує глутамат відправляти більше сигналів до сусідніх клітинок - у спинномозковій рідині у 100 пацієнтів у Швеції. Відомо, що дві третини учасників були госпіталізовані до лікарень після спроб самогубства, а решта були здорові.

Експерти виявили: ті, хто намагалися покінчити з собою мали в два рази більше хінолінової кислоти у спинномозковій рідині у порівнянні зі здоровими людьми (вказує на збільшення сигналів глутамату між нейронами). Як тільки думки про самогубство полишали людину, показники знижувалися. Отримані результати пояснюють, чому раніше проведені дослідження вказували на запалення в мозку як фактор ризику самогубства. Організм виробляє хінолінову кислоту в рамках імунної відповіді, що викликає запалення.

За словами Ліни Брандіні, ліки проти глутамату досі знаходяться в розробці, але незабаром може з'явиться ефективний метод, що запобігає появі суїцидальних думок. Недавні клінічні дослідження показали, що відомий анестетик «Кетамін», що інгібує сигналізацію глутамату, є досить дієвим у боротьбі з депресією, однак має побічні ефекти.

Лікарі повинні знати, що запалення - ймовірний тригер суїцидальної поведінки, зазначила Ліна Брандіні. «У майбутньому цілком імовірно, що у людей, які страждають на депресію і залежні від суїцидальної поведінки, будуть брати зразки крові на предмет запалення. Важливо, щоб лікарі швидкої допомоги і психіатри разом працювали над цим питанням", - констатує Ліна Брандіні.